Trianon másképp (emlkézezés 2018)

Az 1. világháborút az Antant a német hegemónia ellen vívta.

Ne beszéljünk arról, hogy mi lett volna, ha a németek győznek. Nyilván akkor létrejött volna egy német szuperállam, ami az Atlanti óceántól az Uralig terjed. Mint tudjuk, az Antantnak ezt sikerült megakadályozni. Milyen intézkedéseket hozhatott az Antant, hogy elérje ezt a stratégiai célt, a német vereség után?

1. Feloszthatta volna Németországot, mint ahogy ezt a 2. világháború után meg is tette. (tudom, nem Antantnak hívták, de a tagjai majdnem ugyanazok, nyilván az érdekeik nem változtak 20 év alatt)

2. Feloszthatta a Monarchiát és Németország hátában, hogy az Antanttal szövetségben álló szatelit országokat hozzon létre. Ez történt.

Hogy lehet ezt a felosztást tartóssá tenni? Nyilvánvaló, hogy a Kárpát-medence központi országának a gyengítésével. Nem várható a magyaroktól ugyanis, hogy ebbe beletörődjenek, viszont ha a központ relative erős marad, akkor előbb-utóbb újra integrálja a körülötte levő országokat.

A nemzeti önrendelkezési elv, nyilvánvalóan kamu dolog volt. Mert a nemzeti önrendelkezési elvet soha, sem Európában sem máshol a világban azóta sem alkalmazták. Csak és kizáróan a németek és a magyarok ellenében akkor és ott.

Ha komolyan vették volna egy kicsit is, akkor nem tilthatták volna meg Ausztria-Németország egyesülését, és nem hagyhattak volna 3 millió szudéta németet a német-cseh határ túlsó oldalán. És egy tömbben élő magyarokat sem a határ közvetlen közelében. Ezért történt, hogy a magyarok bármilyen fórumon hivatkoztak erre a szép elvre, az mindenütt süket fülekre talált.

Hogy mennyire "esetleges" volt ez az elv, az is mutatja, hogy a délszláv háborúban már szóba se jött, mint elfogadható lehetőség. Helyette előjött a határok sérthetetlenségének az elve. Ami szintén szép elv, de ma alkalmazva az 1. világháború utáni ki nem mondott stratégiai célt szolgálja.

Az is kamu, hogy a magyarok elnyomták a nemzetiségeket, hiszen az 1910-es oktatási törvényben csak azt írták elő, hogy az államilag támogatott népiskolákban magyar nyelvet is kötelező oktatni. Ugyanebben az időben a britek az íreket fegyveres terrorral pacifikálták....

És azért most már meg lehet említeni a szlovák nyelvtörvényt is, ami egzisztenciát veszélyeztető pénzbüntetéseket helyez kilátásba a magyar nyelv használatáért 2009-től+ Ukrajna nyelvtörvénye 2017.

Nem mondom, hogy az antant országoknak konkrét és részletes terve lett volna az elkövetkező 100 évre, de állítom hogy valamennyi döntési helyzetben ez az elv érvényesült. (érvényesül) A minket ért"igazságtalanságon" lehet siránkozni, de sok értelme nincsen.

Nem mintha nem történt volna meg, de sokkal fontosabb, hogy belehelyezzük egy kontextusba, hogy képesek legyünk értelmes cselekvéseket produkálni. Ugyan elméleti kérdés, hogy mi történt volna Magyarországgal német győzelem esetén, de azt hiszem azt sem úszhattuk volna nemzeti sérelmek nélkül. Azt sem hiszem, hogy kevesebb lett volna....

Tehát arra vagyunk predesztinálva, hogy a sérelmeinkre emlékezve nyalogassuk a sebeinket?

Lehetne ez másképp is? Egyáltalán, hogy lehet kilépni a sérelmi politikából?

Ajánló
Kommentek
  1. Én