Egy kis sport, röplabda

A BRSE együttesének a cseh Olomouc gárdájával szemben nyílt lehetősége, hogy megvédje címét. A csabai lányok a hazai rendezésű MEVZA Cup Final Four döntőjében már 2-0-ra is vezettek, de a vendégek feljavultak és egyenlítettek. Az ötödik szettben a viharsarkiak voltak frissebbek, így továbbra is a BRSE Közép-Európa legjobb együttese!

Kiváló hangulat fogadta a finálé két résztvevőjét, méltó volt a sorozat döntőjéhez. Az első egységet a csehek szerezték, majd három ponttal is megléptek. Az elődöntőben is remeklő Lucia Fresco irányításával gyorsan fordított a Csaba, sőt, az Olomouc mesterének időt is kellett kérnie (10:5). A hazaiak pillanatok extázisba kerültek, a vendégek nehezen vették fel a ritmust, főként a nyitásokkal szenvedtek, így gyorsan hétpontos hátrányba kerültek (16:9). A csehek újabb játékmegszakítása csak arra volt elegendő, hogy ne nőjön a távolság. A mintegy 1500 fős szurkolósereg minden hazai pont után óriási ünneplést rendezett. A BRSE bő húsz perc alatt jutott el kilenc szettlabdáig, a harmadikat Pekárik Eszter értékesítette, így máris 1-0 állt az eredményjelzőn (25:17).

A két játszma közötti szünetben a legfiatalabb BRSE-palánták is nagy szurkolásba kezdtek. Ezt kihasználva jól kezdett a házigazda, a csehek pedig tartották a lépést. A rontott csabai nyitások mellett jó blokkokkal erősítettek, így az első kötelező szünetben kettővel jobban álltak (6:8). Ugyan egyenlített a Csaba, azonban Dediková ászának is köszönhetően ezúttal Alberto Salomoni hívta magához játékosait (10:13). A hazai egylet védekezésben emelt egy szintet, rögtön jobban rákezdett a szurkolósereg is, a második technikaira fordult is a kocka (16:14). Az Olomouc sem játszott rosszul, de úgy tűnt Dobi Edináéknak mindenre van válaszuk. A hajrára fordulva zárkózott a cseh rivális, Salomoni mester pedig egy időkéréssel szerette volna megadni a kulcsot a játszma befejezéséhez. A hazaiakat Fresco juttatta három játszmalabdához, a másodiknál pedig Lucija Mlinar egy klasszis keresztütéssel duplázta meg a BRSE-előnyt (25:22)!

A csehek eltökélten folytatták, Bernarda Cutuk például két ászt is elhelyezett a csabai térfélen, amivel időkérésre késztette a hazai vezetőedzőt (2:6). Alberto Salomoni frissítésként beküldte Bodnár Dorottyát, aki rögtön jól mutatkozott be (7:9). A viharsarkiak próbáltak az első két szetthez hasonló játékot produkálni, de a rivális is feljavult és az adódó lehetőségeket jobb százalékban értékesítették. Nikol Sajdová volt ekkor a csehek vezére, így a második technikainál is jobban álltak a vendégek (12:16). Fresco nemcsak bombákkal, hanem blokkal is segítette csapatát, amivel maradt a látótávolságnyi különbség (16:20). Bodnár egyszemélyes sáncára, a beálló kapitány Dudová két ásza volt a válasz. A hajrában egy vitatható játékvezetői ítélet kedvezett a cseheknek, majd az első szettlabdát Cutuk váltotta szépítésre (18:25).

A negyedik felvonást megint a vendégek kezdték jobban, két védhetetlen szervával is jelentkeztek, Salomoni mester pedig gyorsan „T” betűt formált a kezeivel (3:6). A meccs egyik leglátványosabb labdamenetét a csehek rontották el, majd Pekárik blokkjával lett teljes az ötös sorozat (8:6). René Sain, a „csehek Molcsányi Ritája” is mindent összeszedett a padlóról, így a narancs-kék mezesek négy ponttal kontráztak. A feszültség szinte tapintható volt, Koseková és Dobi hibája is talán ennek volt betudható. Salomoni nem is bírta a pad mellett, újra időkéréssel próbálkozott (11:14). A szlovák játékvezető újabb kétes ítélete sújtotta a házigazdát, de nem emiatt lógott meg nyolc egységgel a vendég gárda. A csehek jól mezőnyöztek és pontosabbak is voltak (11:19). A csabai edző próbált frissíteni egy kicsit már a döntő szettre is gondolva, Petrenkó és Szedmák jött, Fresco és Koseková pihent. Michaliková sokadik bombája hét egyenlítést érő labdát hozott, majd a játszmát jól jellemzően egy rontott csabai szerva után már egál volt a táblán (18:25)!

A Csaba bírta jobban a maratoni csatát

Hazai hiba vezette fel az ötödik etapot, de Fresco idegnyugtató ütése után a csehek is megmutatták, hogy ők is tudnak hibázni (3:1). Úgy tűnt, megrázták magukat Dobiék, nem is volt más választásuk, mert itt már nem nagyon volt hibázási lehetőség. Minden csabai egységnél egy kupacban voltak a csabai lányok, Ivanovic blokkjánál a montenegrói még arra is figyelt, hogy megköszönje a lelátóról a folyamatos biztatást (8:5). A rivális szívósan kapaszkodott, de azt előre lehetett tudni, hogy nem adják olcsón a trófeát. Fresco négy egységre repítette a címvédéstől a négyszeres magyar bajnokot (11:8). Teply mester ugyan időkérésekkel próbált visszajönni a meccsbe, de lányai fáradtabbnak tűntek. Egy újabb Olomouc-rontás után hat meccs- és kupalabda volt a csabai kezekben! A harmadik lehetőségnél újra a csehek rontottak, így a BRSE drámai csatában kerekedett felül ellenfelén!

A csabai szurkolók 2-0 után nem gondolták volna, hogy ilyen szoros lesz a meccs vége, de az ötödik szettben ők is átsegítették a nehéz pillanatokon csapatukat! A BRSE újra megmutatta erejét és ebben az évben sem talált legyőzőre Közép-Európában!

Jöhet vasárnap Érden a magyar kupa döntő!

Ajánló
Kommentek
  1. Én