Miért van a FIDESZ hatalmon

Mi talán már nem élhetjük meg a jót, de a gyermekek jövőjéért mernünk kell tenni. Ezért van még a Fidesz hatalmon:

1.Szüleidnek alacsony a nyugdíja, eltűröd.

2.Gyermeked rossz oktatást kap, hallgatsz.

3.Nem tudsz elmenni betegállományba, elviseled.

4.Alacsony a béred, nem mersz szólni.

5.Sok az adód, elviseled. 6.Külhoni magyarok szavaznak helyetted, tudod mégis hallgatsz.

7.Az adódból stadion lesz, hallgatsz.

8.A képviselők ellopják az adód, eltűröd.

9.Utál minket a fél világ, pontosan tudod a vezetőink miatt.

10.A gyermeked külföldre megy,sírsz mégis beletörődsz.

11.Édesanyád,Édesapád meghal a kórházban,pontosan tudod miért.

12.Barátaidat kilakoltatják sajnálkozol, de nem mersz tenni semmit.

A probléma mi magunk vagyunk, mert mindezt hagyjuk. Ezért tud Orbán Viktor és társai hatalmon lenni!"

Ha egyet értesz velem nyomj egy lájkot!

Fel huszárok!

1778. január 9-én hunyt el Bercsényi László Ignác gróf, a Rákóczi-szabadságharc főgenerálisának, Bercsényi Miklósnak a fia, bujdosó kuruc, aki kiérdemelte a Francia királyság legmagasabb katonai rangját. Franciaország marsallja, a francia huszárság megalapítója.

Bár az első huszárezred kétségkívül Bercsényi László nevéhez fűződik és a mai napig létezik a francia seregben (még ma is magyarul éneklik az indulót - Suhog a szél Késmárk felett, Édes hazám Isten veled!), de van egy másik, a mai napig a francia hadseregben működő magyar huszárezred is, az Esterházy huszárok. Ezt 1764-ben alapította Esterházy László gróf. Ez, a már letező huszárregimentekből (így a Bercsényiből is) válogatott elitalakulat a francia forradalom után Észak-Amerikában es a Napóleoni csatákban került bevetésre. Ma könnyű páncélos ezredként működik.

Sírja, maradványai  Kassán a Szent Erzsébet dómban található, II. Rákóczi Ferenc mellett!

Ez nem diktatúra!

Ez nem diktatúra

Nem áll meg a fekete autó a ház előtt. Nem internálnak. Nem zárnak börtönbe koholt vádakkal. Nem veszik el az útleveledet. Nem szólnak bele a magánéletedbe.

Elmehetsz az országból. Vissza is jöhetsz. Kimehetsz tüntetni. Leírhatod a véleményed. Vannak választások és politikai viták. Törvények. Szavazás. Mi bajod, hol itt a diktatúra? Mi ez a bérrettegés és picsogás?

Nem törnek az életedre. Nem akarnak beszervezni ügynöknek. Nem zsarolnak a gyerekeiddel.

Csak éppen.

Csak éppen a más politikai nézetet valló laptól elpártolnak a hirdetők. Megsúgják, hogy a cégük nem kap több állami megrendelést, ha ott hirdet. Csak éppen az ellenzéki lapot pont eladják, és hát sajnos veszteséges volt, és megszűnt, hiába, ez a szabadpiac. Csak éppen a megnyert pályázati pénzből kizárólag ezzel és ezzel a céggel dolgoztathatsz. Csak éppen a pályázatot az az egy nyeri, akinek testre volt szabva. Csak éppen az, aki visszacsorgatja a megfelelő honatya zsebébe a százalékot.

Csak éppen nem hívnak meg, törlik az előadásodat, visszamondják a felkéréseidet. Csak éppen figyelik a privát fészbúk oldaladat. Csak éppen feljelentgetésre buzdítják a diákjaidat. Emelik a fizetésüket, neked pedig marad a túlóra. Csak épp eltűnt a nyugdíj, a lakáskassza, és ha János bácsi rákérdez, hová tűnt, te már csak arra kérdezhetsz, hová tűnt János bácsi. Mert furcsa módon azért az egyiket autó üti el, a másik öngyilkos lesz. A harmadik meg ha nem is gyilkosság, vagy öngyilkosság, de karaktergyilkosság áldozata.

Csak épp megfagynak az erdőn a hajléktalanok, mert attól még, hogy a városból a börtönbe viszik őket, még nem lesz több férőhely a szállókon. Csak épp előbb jön a migránsellenes kampány, mint maguk a menekültek. Csak épp konzultációnak hívják a szájbarágást. Csak épp állami pénzen kampányol a kormánypárt. Csak épp elhallgattatják a képviselőket a parlamenti vitában. Csak éppen a győztes kapja a kompenzációt. Csak épp elhitetik veled, hogy az állami pénz a kormány pénze, nem az adófizetőké.

Csak épp a közpénzek elvesztik közpénz jellegüket, a közjogi méltóságok pedig előbb a közjogukat, aztán a méltóságukat. Vagy fordítva. Minden rendben, élheted az életed, a boltokban van banán, csak épp ha bajba kerülsz, nincs szociális háló. De van kilakoltatás, égbe szökő albérletárak önkormányzati bérlakás nélkül. Élheted az életedet, ha épp nem vagy családon belüli erőszak áldozata, mert akkor jobban jársz, ha belehalsz, nem védenek meg, az Isztambuli Egyezményt valami pitiáner indokkal csak nem ratifikálják, dehogy, még gender lesz belőle. Amiről elhitetik, hogy valami szörnyűség, amit most találtak ki, hogy megmételyezzék a tiszta magyar lelkeket, mintha a fogalom nem létezne száz éve. A nő úgyis jobb, ha otthon marad, szüli az unokákat, az udvarra se megy ki, nehogy átessen valami vak komondoron.

Mi vagyunk lassan a vak komondorok, behunyjuk a szemünket, ne is lássuk, hogy ki ver kit, átesnek rajtunk az áldozatok, lekushadunk, tűrjük. Járhatsz dolgozni, tanulni, szórakozni. Csak épp megszavazzák a négyszáz óra túlórádat, három év múlva kifizetik, ha még élsz, elzavarják az egyetemedet, elveszik a színházad támogatását. Csak épp páros lábbal szállnak bele abba, amiben hiszel. Legyen az kereszténység vagy nemzet. Legyen az oktatás szabadsága és minősége. Szájukra veszik, ami kedves neked, és már nem tudod jó ízzel mondani, hogy magyar vagy keresztény. Pedig több közöd van mindkettőhöz, mint nekik. Csak épp megtehetik. Csak épp megtehetnek veled bármit.

Élheted az életed, amíg nem kerülsz kórházba, és halsz meg a sürgősségin a nyolcadik óra szenvedés után, vagy a mentőben, amivel intézményről intézményre szállítanak, hogy valaki megkönyörüljön rajtad. Amíg nem szülsz korababát, akit nincs hol, nincs kinek ellátni. Amíg nem leszel rokkant, akinek nem jár támogatás, kerüljön vissza kéz vagy láb nélkül akár a munka világába. Főzheted a pálinkát, nézheted a magyar focit a fűtött stadionban, nem gyűjtenek össze, hogy ott lőjenek halomra, mint a diktatúrában szokás.

Ez nem diktatúra, nincs itt semmi látnivaló, lehet hazamenni.

Zakuszka

Az eredetileg örmény étel, a zakuszka, moldovai közvetítéssel került Erdélybe, és vált meghatározó ételévé az ott élőknek. A nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert és felhasználása is igen sokrétű.

A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából készítik, de sok esetben babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét.

A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve, teával. Tökéletes előételnek, a neve is ezt jelenti A zakuszka-eltevés titka az előkészítés. Mivel a munka több fázisból tevődik össze, ezért könnyedén két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését.

A hozzávalók közül az alapot képező paprikát is érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható. Természetesen készíthető a zakuszka héjas paprikából is, de a paprika héja a hosszas főzési idő ellenére sem fog olyan mértékben elfőni, hogy sokak gyomrának ne okozzon kellemetlen pillanatokat.

Az elkészítés módozatai mellett az alapanyag mibenléte is sokféle lehet. Van, aki csak pritaminpaprikából vagy kápiából készíti a zakuszkát, de az is bevett szokás, hogy a pirospaprikák mellett lecsónak való paprika is kerül a krémbe. A sült paprika nem csak az ajvár, de a zakuszka alapja is A zakuszka elkészítésének alapja a hagyma. Egy kisebb adag zakuszka esetén is minimum egy kilónyi pucolt hagymát kell megdinsztelni.

A hagymát ilyenkor nem kell késsel egyenként apróra vágni, hanem elég felnégyelve az aprítóba vagy a darálóba tenni, s gyorsan felaprítani. Érdemes szabad tűzön sütni a zöldségeket a füstös íz miatt A leggyakrabban készített változat a padlizsánnal kevert paprikakrém.

Ilyenkor a padlizsánt lesütik - amennyiben lehetséges - faszénen, majd a megpuhult, megsütött padlizsánhúst fakéssel vagy rozsdamentes késsel kikaparják a héjából és lecsöpögtetik. A legtöbb zakuszka recept már ezzel a kikapart, lecsöpögtetett padlizsánhússal számol.

A modern konyhai eszközöknek köszönhetően a padlizsán felhasználása jóval egyszerűbbé vált, így a zakuszkához is könnyedén ledarálhatjuk a padlizsánt, ha rozsdamentes acélból készült darálóval rendelkezünk. A babbal dúsított zakuszka készítésnél a babot is előfőzhetjük, illetve ha kevés az időnk, vagy nem találtunk kellően szép babot, akkor konzerv alapanyaggal is helyettesíthetjük a frisset. Ebben az esetben a konzervből kiszedett babot nagyon alaposan mossuk le felhasználás előtt. A babot lehet teljesen krémesre törve adni a zakuszkához, de az se baj, ha csak kicsit törnek meg a szemek, és darabos marad a paprikakrémben a bab. Bab helyett főtt rizzsel is készíthető a zakuszka.

A különféle gombákkal készített zakuszka esetében is van lehetőség az alapanyagok előkészítésére. Az erdei gombák közül nagyon jól illik a zakuszkába a rókagomba vagy a vargánya, de ezek hiányában nyugodtan készíthetünk csiperkével vagy laskával kevert paprikakrémet is.

A gomba esetében az alapanyagot érdemes alaposan megpucolni, majd kevés, enyhén sós vízben megpárolni. Ha tököt, cukkinit vagy sárgarépát szeretnénk adni a zakuszkához, azt az elkészítés napján csupán le kell reszelni vagy megdarálni. Ízlés szerint lehet krémesebb vagy darabosabb is a zakuszka A már majdnem kész zakuszkát több részre is oszthatjuk, az eredeti mellett egy-egy adagot csípősre vagy fokhagymásra hangolhatunk. A jó minőségű alapanyagokból készített zakuszka akkor van kész, amikor a felhasznált olaj megjelenik a krém tetején.