Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja "Tóth Géza volt a recski tábor legalacsonyabb embere; az egyetlen, aki az emeletes priccsek alsó traktusán egyenesen tudott ülni anélkül, hogy beverte volna a fejét. Korábban a Meteorológiai Intézet egyik vezetője volt. Internálását annak köszönhette, hogy az általa szerkesztett időjárás-előrejelzések egyike másnapra lágy nyugati szellőket ígért, majd a prognózis úgy folytatódott, hogy a következő napokra északkelet felől - azaz a Szovjetunió irányából - fagyos légrétegek betörése várható. Másnap letartóztatta az Államvédelmi Hatóság. A nem meteorológiai hidegháborús légkör éber fürkészei az előjelzésbe csempészett imperialista propagandával, valamint kémtevékenységgel is meggyanúsították. Utóbbinak az volt az alapja, hogy a jelzett napokon valóban egy új szovjet katonai kontingens érkezett Magyarországra, amiről persze senki illetéktelennek nem volt szabad tudnia, és a rádióelhárítás hivatásosai ennek virágnyelven való megszellőztetését hallották ki az időjóslásból. Így lett a recski rabszlengben Tóth Géza ragadványneve Északkeleti Betörés."

 

Faludy György a Pokolbéli víg napjaim című könyvében így ír Tóth Gézáról: "Az Északkeleti Betörés az első sorban állt, Egri Gyurka mellett. Nyájas és jóindulatú férfiúnak ismertük, óriási fejével és hatalmas állával, mely elfedte nyakát, sőt melle egy részét is, ő volt a tábor legkisebb embere; az egyetlen, aki az alsó ágysorban egyenesen ülni tudott, anélkül, hogy beverte volna fejét. Polgári nevén Tóth Gézának hívták; szemtől szembe Géza bácsinak szólítottuk, de háta mögött mindenki Északkeleti Betörésnek mondta. Az öregúr a Meteorológiai Intézet egyik vezetője volt. Letartóztatását és csúfnevét annak köszönhette.

 

Tóth Géza internálásának körülményei az ÁBTL-3.1.9.- V-030 jelzetű és Tóth Géza szabotázs és kémkedés gyanúja című dossziéból is felidézhető.

"Ez év januárjában a Párt útján írásbeli bejelentést kaptunk, amelyben Fein Sándorné elvtársnő, az Országos Meteorológiai Intézet párttitkára közli, hogy az Országos Meteorológiai Intézet kezelésében lévő, az ország különböző pontjain elhelyezett időjelző állomások és repülőtéri rádió leadók személyzete többségében megbízhatatlan, osztályidegen, ellenséges elem, akik esetleg kémkedésre is felhasználhatják a kezelésükben lévő hírközlő berendezéseket. A bejelentés egyben felhívta figyelmünket a központi apparátusban lévő megbízhatatlan elemekre is. Ezzel kapcsolatban bizalmas nyomozást vezettünk be..."

 

Az ÁVH a nyomozást - őrizetbe vétel és többszöri kihallgatást követően - internálási határozattal zárta le 1950. június 24-én. Egy 1952-es recski javaslat szerint - mivel fizikai munkájának nincs sok haszna, viszont tudósokkal jó kapcsolatban áll - javasolták szabadlábra helyezését, ügynöki beszervezése mellett. Ez nem történt meg, Tóth Géza csak 1953. szeptember 12-én szabadult, majd 1954-ben egy látszerész szövetkezetnél üzemi adminisztrátorként helyezkedhetett el. A Történeti Levéltár iratai között - a recski rabságán túl - egy esetben fordul elő még a neve: 1963-ban kérte az internálás miatti erkölcsi rehabilitációját. Ezt - azzal az indoklással, hogy internálása nem kapcsolódott munkásmozgalmi személyek elleni törvénysértő eljáráshoz - elutasították. Az ÁVH a nyomozást - őrizetbe vétel és többszöri kihallgatást követően - internálási határozattal zárta le 1950. június 24-én. Egy 1952-es recski javaslat szerint - mivel fizikai munkájának nincs sok haszna, viszont tudósokkal jó kapcsolatban áll - javasolták szabadlábra helyezését, ügynöki beszervezése mellett. Ez nem történt meg, Tóth Géza csak 1953. szeptember 12-én szabadult, majd 1954-ben egy látszerész szövetkezetnél üzemi adminisztrátorként helyezkedhetett el. A Történeti Levéltár iratai között - a recski rabságán túl - egy esetben fordul elő még a neve: 1963-ban kérte az internálás miatti erkölcsi rehabilitációját. Ezt - azzal az indoklással, hogy internálása nem kapcsolódott munkásmozgalmi személyek elleni törvénysértő eljáráshoz - elutasították.

Csak néhány mondat még a pár évvel ezelőtti gyűjtéseimből.

Ajánló
Kommentek
  1. Én